Arıcılıkta Zirai Mücadele Tedbirleri
Kumluca Tarım ilçe Müdürü İsa Akşit ” Bitkisel üretimde bal arıları, bal üretimi ile beraber tozlaşmadaki katkısıyla verim artışı ve bitkisel üretimin devamında büyük rol oynamaktadır.
Ülkemizde, tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi, bitkisel üretimde önemli kayıplara yol açan hastalık ve zararlılar ile zirai mücadele çalışmaları yapılmaktadır.
Zirai mücadele uygulamalarında sürdürülebilir bitkisel üretimin sağlanması amacıyla; insan ve çevre sağlığına duyarlı entegre mücadele prensipleri çerçevesinde öncelikle kültürel tedbirler, biyolojik mücadele, biyoteknik mücadele gibi alternatif mücadele yöntemleri tavsiye edilmekte, en son çare olarak kimyasal mücadeleye başvurulmaktadır.
Bitkisel üretim yapan üreticiler ile hayvansal üretim yapan üreticilerin (arıcılık ) bir takım sorumlulukları var ve bu mevzuatla sabittir.
Bu kapsamda;
-Arıcılar, konaklama yapılan yerlerde yapılacak zirai mücadele faaliyetlerinden arıların zarar görmemesi için bitkisel üretim yapan üreticilerle iş birliği yaparak ilaçlama zamanında gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür
-Çiftçilerin, zirai mücadele faaliyetine başlamadan on gün önce İl/İlçe Müdürlüklerine ve köy
/mahalle muhtarlıklarına bilgi vermesi; bilgiyi alan kurumlar ile ilaçlamayı kendisi yapacak olan kurum ve kuruluşlar tarafından ilaçlama yapılacak yerlerdeki ve çevresindeki arıcılara, yedi gün Öncesinden ilaçlama programının duyurulması
-Zirai mücadele uygulamalarında öncelikli olarak arılar için zehirli olmayan bitki koruma ürünlerinin tercih edilmesi,
-Bitki koruma ürünü uygulamalarında, etiket bilgilerine uygun olarak doğru zamanda ve doğru dozda uygun zirai mücadele alet ve makine kullanılması,
-Zirai mücadelenin akşamüzeri veya sabah erken saatlerde, arıların uçuş yapmadıkları
zamanlarda yapılması,
-Kullanılan bitki koruma ürünlerinin atık ve ambalajlarının kullanıcıları tarafından uygun şekilde toplatılması ve imha edilmesi,
-Belediyeler tarafından biyosidal ürünlerle yapılacak ilaçlamalarda, arıcıların bulunduğu
alanlarda daha dikkatli davranılması hususlarına dikkat edilmesi, gererkmektedir.
– Kullanılan bitki koruma ürünlerinin artık ve ambalajları kullanıcıları tarafından uygun şekilde imha edilmek zorundadır.
Sonuç olarak doğal dengenin desteklenerek tarımda çeşitliliğin ve kalitenin artması için arılara tarım dünyasında önemli ölçüde ihtiyaç vardır. Elbette arılar sadece verimliliği arttırmakla kalmazlar aynı zamanda bitki ıslahı ve sürdürülebilir tarıma da büyük katkı sağlarlar.” Diye konuştu.
DOLAR
Alış: 38.56
Satış: 38.72
EURO
Alış: 43.20
Satış: 43.37
GBP
Alış: 51.21
Satış: 51.59
Arıcılıkta Zirai Mücadele Tedbirleri
Yorumlar
Yorumlar (Yorum Yapılmamış)
Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Benzer Haberler
-
KUMLUCA’DA ATATÜRK STADYUMU AÇILIŞI VE ŞEVVAL SAM KONSERİ
-
Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi
-
EPDK duyurdu: Elektrik ve doğalgaza zam!
-
EĞİRDİR HUZUR EVİNDE DRAM
-
Kolak; Kadir Gecesi için mesaj yayınladı.
-
Başkan Avcıoğlu Ağaç dikti
-
Finike’nin portakal bahçelerinde hasat sürüyor
-
Interfresh Eurasıa Fuarı büyüyerek yoluna devam ediyor